Most érdemes napelemet vásárolni, mert 25-30%-os áremelkedés várható a piacon

A Koronavírus – világjárvány gazdaságra gyakorolt negatív hatásait, a zöldenergia zászlóshajói a napelemes rendszerek se ússzák meg. Az előrejelzések és a gyártók konkrét közlései szerint hamarosan 25-30%-os áremelkedés várható ebben az üzletágban is. Milyen okok állnak a háttérben?

Egyik fő oka az árdrágulásnak a napelemek iránt megnőtt fokozott kereslet szerte a világon. Akkora mértékű a zöldenergia térnyerése a Földön, hogy a solar-rendszerek gyártóinak újabb és újabb gyártóegységeket kell hadrendbe állítaniuk, a megnövekedett igények kiszolgálása érdekében, ami további tőkebevonásokat eredményez. Valamint az újabb technológiák alaklmazása miatt is folyamatosan fejlesztenie kell az előállító üzemeknek. Gondoljanak csak az ugyanazon felületen nyert energiaértékekre. Ma már akár háromszor akkora teljesítményre képesek az ugyanolyan méretű napenergia panelek mint pár évvel ezelőtt. Ezek pedig a gyártói, telephelyi árakra is komoly hatással vannak. A napelem termelés hazájában Kínában a gyártók bejelentették, hogy 15-20 % -os drágulással számoljanak a termékek importőrei már a márciusi megrendelésekkel kapcsolatban is. Ez az egyik fő tényező a hazai napelemek áremelkedésének, a másik fő ok a logisztikában rejlik.

China Sea Shipping Service Consolidation From Shanghai to Cyprus - China  Consolidation, Sea Logistics
Tengeri konténer szállító hajó

A kínai gyárakból még Európába is el kell juttatni a termékeket. A tengeri konténeres áruszállítás egyébként is komoly átalakuláson megy át, az árak tekintetében különösen. A távol-keleti szállítás az elmúlt egy évben gyakorlatilag a duplájára nőtt, ami tovább emeli a hazai fogyasztói árakat.

Fotó: Forbes.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc + 18 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .