A napelem technológia szíve és lelke az inverter

Minden napelemes rendszer szíve az inverter. Az általunk használt Huawei iverterek jelentik a technológia csúcsát a palettán.

Az ivereter kiválasztása rendkívül fontos, mert az eszköz teljesítménye határozza meg a jövőben, hogy a rendszer mekkora energiaigényt képes majd kiszolgálni.

A Huawei mérnökei kiszámolták, hogy egy 6 kW teljesítményű solar rendszer egy 100 nm nagyságú ötfős család havi kb. 23 ezer forintos villanyszámláját nullázza le. Ha egy 10 kW-os iverterrel szerelt rendszert nézünk, akkor a napelemes otthoni erőművünk a teljes elektromos fűtéshez, hűtéshez felhasznált villamos energiát képes előállítani. A jövőbeni időszak napelemes trendjét az energiatárolóval is rendelkező úgynevezett hibrid rendszerek jelentik majd. Ez a megoldás a napközben megtermelt, de fel nem használt energiát nem a hálózatba táplálja vissza, hanem egy külső akkumulátorba, így az akár éjszaka is rendelkezésre áll. Ez lesz a napelemes rendszerek igazi ideális használati modellje az új áramelszámolási modell bevezetése után.

2021. június 01-től ugyanis már a bruttó elszámoláson alapuló áramfelhasználásra tér át a szolgáltató. Ez az jelenti, hogy  a fogyasztó solar rendszere által megtermelt és számára felesleges, plusz energiát a szolgáltató diferenciált áron számolná betápláláskor, mint amilyen áron vételezni tudná a használó fogyasztásakor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat + 14 =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .