TÁJÉKOZTATÁS A HÁZTARTÁSI MÉRETŰ KISERŐMŰVEK FINANSZÍROZÁSÁVAL ÉS A HÁLÓZATI ELSZÁMOLÁSSAL KAPCSOLATOSAN

A megjelent hírek szerint jövő nyártól egy új finanszírozási forma válik elérhetővé a háztartási méretű kiserőművek telepítését szándékozók számára, 2024-től pedig az elszámolási rendszer alakul át. Ez utóbbi azonban nem érinti a jövőben is a most elérhető finanszírozási konstrukciók valamelyike mentén létesített napelemes rendszerek tulajdonosait.

A hivatalos kormányzati kommunikációs portálon 2020. október 9-én megjelent tájékoztatás szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium megkezdte egy újfajta, a háztartási méretű kiserőművek létesítéséhez kapcsolódó finanszírozási keretrendszer kidolgozását. Az Európai Uniós forrásokra támaszkodó konstrukció lényege, hogy a sikeres pályázók vissza nem térítendő támogatást szerezhetnek napelemes rendszerek kiépítésére. A támogatás várhatóan 2021. nyarától áll majd a lakosság és a vállalkozások rendelkezésére. A jelenleg elérhető fizetési lehetőségek, az önerő, valamint a 0%-os (kamatmentes) hitel továbbra is a beruházásban gondolkodók rendelkezésére állnak.

A vissza nem térítendő támogatásban részesülő projektek a jelenlegi elképzelés szerint 2024. január 1-től már nem a most hatályos szaldóelszámolás, hanem a bruttó elszámolás szabályai között valósulhatnak meg. A szaldóelszámolásban az éves szinten megtermelt és elfogyasztott energia különbségét kell rendezni az áramszolgáltató felé. A bruttó elszámolásban a napelemes termelő a hálózatból vásárolt és az általa megtermelt, azonnal el nem fogyasztott energia egységárát külön-külön határozzák meg.

Aggodalomra semmi ok!Cégcsoportunk háztartási méretű kiserőművek tervezését és telepítését végző cége, az Optimum Solar Home System ügyvezetője, Székely András felhívja a figyelmet, hogy a médiában megjelent vonatkozó híradások elsősorban a jelenleg érvényben lévő elszámolási rendszer átalakulásáról tudósítanak. Azonban legalább ilyen fontos tisztázni, hogy a most elérhető finanszírozási konstrukciók mentén napelemes rendszert telepítőket ez a változás nem érinti. ‘Az önerővel, valamint a 0%-os MFB-hitelből épülő rendszerekre a jövőben, tehát 2024 után sem vonatkozik majd ez a fajta új elszámolás, ez csak az EU által finanszírozott, az összes uniós piacion egységesen bevezetendő támogatási megoldást választókat érinti majd. Továbbra is azt javasoljuk, hogy a napelemes rendszer kiépítésében gondolkozók a jelenleg is elérhető, jól bevált konstrukciók valamelyikét használva végezzék ingatlanuk fejlesztését.’