Hamarosan indul a lakossági napelemes pályázat óriási keretösszeggel

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért energetika- és klimapolitikáért felelős államtitkára bejelentette, hogy a nyáron indul az a pályázat, amely lakossági napelemes rendszerek beruházási támogatását segíti elő.

Steiner Attila elmondása szerint a terv szerint 87.000 család kaphat vissza nem térítendő támogatást a program keretein belül. A programban 70.000 család új korszerű napelemeket telepíthet, további 17.000 háztartás pedig a napelemet kombinálhatja a fűtési rendszerek korszerűsítésével. Az államtitkár elmondta, készülőben van a jövőbeni uniós források tervezése a modell szerint minden tagállamnak saját tervet kell kialakítania a zöld és a digitális átállás elősegítésére. A tagállamok által kidolgozott tervet az Európai Bizottságnak minden esetben jóvá kell hagynia. A magyar terv 9 fő részből áll, az összprogram teljes finanszírozásához hatalmas összeg, 5760 milliárd forint forrásigény került meghatározásra.

Az energetika pedig kiemelt tényező lesz a projekt megvalósításában. A magyar terv sikeres megvalósítása után 1100 megawatt új beépített napelem kapacitás fog létrejönni. Az államtitkár emlékeztetett a 2030-ra progrosztizált célra, pontosan arra, hogy a magyar áramtermelés 90%-ának széndioxid mentesnek kell lennie.

Fontosnak tartotta, hogy a hazai napelemrendszerek termelési kapacitása már meghaladja a 2000 megawattos szintet és ez már több mint 13 szorosa a három évvel ezelőtti adatoknak. Az államtitkár célkitűzésként hozzáfűzte, évtized végére a jelenlegi napelempark háromszorosát szeretnék már használni, ami 6000 megawattot jelenthet Magyarországon, és 2035-re 200.000 magyar háztartásnak lehet beépített napelem rendszere.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × egy =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .